DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

NIeuws

Voorbeschouwing Volta Limburg Classic Dameskoers 2018

Naast de mannen, komen morgen ook de dames in actie tijdens de Volta Limburg Classic. De eerste editie van deze vrouwenkoers was vorig jaar een succes. Een spectaculair wedstrijdverloop, een veeleisend parcours en een prachtige winnares. De verwachting is dat we ook dit jaar een spannende wedstrijd te zien krijgen. Een vooruitblik.


Historie

De eerste editie van de Volta Limburg Dameskoers draaide uit op een waar spektakelstuk. Stilvallen deed de wedstrijd geen moment; het was actie van start tot finish. Een mooi kijkspel, met veel wisselende koerssituaties. Vandaar dat de race pas in de diepe finale in een definitieve plooi viel. Dat gebeurde bij de laatste beklimming van de Savelsbosweg, waar vijf rensters weg sprongen uit het gedecimeerde peloton: Karol-Ann Canuel, Riejanne Markus, Liane Lippert, Nicole Steigenga en Aafke Soet.


Bij het ingaan van de slotkilometer, langs de boorden van de Maas, plaatste Steigenga een onverwachte demarrage. Haar versnelling werd echter onmiddellijk gecounterd door Canuel, die, al staand op de pedalen, Steigenga passeerde en vervolgens niet meer om keek. Solo bereikte de Canadese enkele ogenblikken later de eindstreep, Markus eindigde als tweede, Lippert werd derde.


Parcours

De start van de dameskoers zal plaatsvinden rond de klok van half één in de middag, een half uurtje na de neutrale start van de herenwedstrijd. Dat zal gebeuren in de Diepstraat in Eijsden, waar rond kwart voor vier de finish zal zijn. Het eerste deel van de race kenmerkt zich door een aanloopfase van 32 kilometer met vijf beklimmingen. Daarna wacht het peloton vijf ronden door Eijsden, Gronsveld, Sint Geertruid en Mesch. In elke lus zijn twee heuvels opgenomen: de Savelsbosweg en de helling van Moerslag. Beide klimmetjes zullen in totaal vijf keer bedwongen worden. Ten slotte wacht er nog een lokale ronde van zes kilometer in en rond Eijsden.  


Favorieten en outsiders (wijzigingen onder voorbehoud)

Als we kijken naar het (internationale) deelnemersveld, kunnen we concluderen dat het peloton op te delen is in twee groepen: de voltallige ploegen en de individuele rensters. Laten we beginnen met de voltallige ploegen, waarvan verreweg het grootste deel uitkomt op clubniveau. Dit zijn overwegend teams met jonge talenten, die in de Volta Limburg Classic een unieke kans krijgen zich te meten met (ervaren) rensters van het hoogste niveau. Waartoe deze dames in staat zijn is nog maar de vraag, maar dat ze zich willen tonen, dat staat vast.


Eén van formaties die wél op het hoogste niveau acteert, is Boels-Dolmans, dat met Karol-Ann Canuel de titelverdedigster in de gelederen heeft. De Canadese, drievoudig wereldkampioene ploegentijdrijden, heeft met Jip van den Bos, Anna Plichta en Skylar Schneider drie goede rensters in steun. Concurrentie komt er uit de hoek van Health Mate – Cyclelive, dat gokt op Christina Perchtold en Flavia Oliveira, de 36-jarige Braziliaanse die beschikt over een imposante erelijst. Kopvrouw bij Swaboladies is Nicole Steigenga, die haar knappe race van verleden jaar graag een passend vervolg wil geven met een podiumplaats. Bij de dames van Jos Feron Lady Force is het vooral uitkijken naar voormalig Belgisch kampioene Kaat Hannes en Kirsten Peetoom, twee gevaarlijke outsiders. Dan is er ook de Jan van Arkel-équipe, met Evy Kuijpers en de Limburgse Kylie Waterreus als rensters om in de gaten te houden. Dan door naar Parkhotel Valkenburg, dat aantreedt met een talentvolle ploeg, waarvan Marit Raaijmakers, Ilona Hoeksma en de rappe Lorena Wiebes (regerend Europees kampioene bij de junioren) de speerpunten zijn.


Veel andere favorieten en outsiders moeten we zoeken in de groep van individuele rensters. Al moeten we daar wel een kleine kanttekening bij plaatsen, want hoewel deze dames als individuen op de startlijst staan, zullen de meesten toch beschikken over een aantal ploeggenotes. Zo ontstaan er dus een aantal ‘mini-teams’. Eén daarvan is WaowDeals, dat met Rotem Gafinovitz en Pauliena Rooijakkers twee sterke rensters afvaardigt. Ook Sunweb met is een kleine delegatie van de partij. Hoewel ze maar met z’n drieën zijn, kunnen we Liane Lippert (vorig jaar derde in de Volta Limburg Classic), Pernille Mathiesen (Europees kampioene bij de beloften) en Ruth Winder (die een bijzonder succesvol 2017 kende) zonder twijfel aan het lijstje kanshebbers toevoegen. Tot slot twee rensters die zonder teamgenoten aan het vertrek zullen staan, maar die wel kansrijk zijn voor een mooie klassering: tweevoudig Japans kampioene Eri Yonamine (Wiggle High5) en Aafke Soet (WNT-Rotor Pro Cycling).

 

Sterrenverdeling 

***** Karol-Ann Canuel

**** Lianne Lippert, Flavia Oliveira

*** Ruth Winder, Aafke Soet, Nicole Steigenga,  Rotem Gafinovitz


TV

Tijdens de mannenwedstrijd (die live te zien is op L1) zal er geregeld geschakeld worden naar de dameskoers, zodat je ook de belangrijke momenten van die wedstrijd niet hoeft te missen. Het commentaar bij de livebeelden wordt verzorgd door Sander Kleikers en Aart Vierhouten.


Weersverwachting

Zoals het er nu naar uitziet, zijn de weergoden de Volta Limburg Classic redelijk gunstig gezind. Er wordt weliswaar wat regen voorspeld, maar zeker geen grote hoeveelheden. De temperatuur zal een graad of twaalf bedragen, terwijl de wind uit het zuidwesten slechts matig aanwezig zal zijn.


Geschreven door Max van den Boorn

 

 

 

 

Gepubliceerd op 30-03-2018

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg