DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

NIeuws

Voorbeschouwing Volta Limburg Classic 2018

Een voortreffelijk deelnemersveld, een uitdagend parcours en altijd een mooie winnaar. De Volta Limburg Classic is een koers om ieder jaar weer te smullen. En dat zal aanstaande zaterdag niet anders zijn. De 45ste uitgave van ‘De parel van de wielersport’, zoals de bijnaam van de wedstrijd luidt, belooft een enerverende editie te worden. Een vooruitblik.


Historie

De Volta Limburg Classic kent een rijke geschiedenis. Gesticht in 1973 onder de naam Hel van het Mergelland. Tot 1992 onderdeel van de Topcompetitie bij de amateurs. Daarna langzaam maar zeker opgeklommen tot de gewaardeerde UCI 1.1 koers die het nu is. De voorbije decennia werden onvergetelijke duels in de Hel uitgevochten, vaak in heroïsche weersomstandigheden.


De Volta Limburg Classic winnen is alleen weggelegd voor echte kleppers, mannen die in Eijsden de basis legden voor een glansrijke toekomst. Het bekendste voorbeeld is uiteraard Tony Martin, die met de Volta Limburg Classic zijn eerste profkoers ooit won. Recordhouder is nog steeds Raymond Meijs uit Valkenburg met vier zeges. De voorbije jaren hebben heel wat toprenners op het podium van de Volta Limburg Classic gestaan: Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Adam Hansen en Sonny Colbrelli, om er een paar te noemen.


In 2017 ging de zege naar Marco Canola, die na een vijf uur durende uitputtingsslag door het Mergelland zijn medevluchters Xandro Meurisse en Nick van der Lijke in een machtige sprint te snel af was.


Parcours

Het parcours van de Volta Limburg Classic is aardig op de schop gegaan. De grootste verandering zijn de drie lokale lussen van circa veertien kilometers door Gulpen-Wittem die in het traject zijn opgenomen. Tijdens iedere ronde wordt zowel de Gulperberg als de Koning van Spanje bedwongen. Op de top van iedere beklimming zijn tevens punten te verdienen voor het Rabobank bergklassement. Na de laatste passage over de Koning van Spanje gaat het in de laatste veertig kilometers via zeven hellingen naar finishplaats Eijsden, waar het peloton nog een afsluitende lokale ronde van zes kilometer wacht. In totaal bedraagt de wedstrijd 195 kilometers, waarin liefst 38 beklimmingen zijn opgenomen. Start en finish liggen uiteraard in de Diepstraat in Eijsden. (Klik hier voor een gedetailleerde routebeschrijving)


Favorieten en outsiders (wijzigingen onder voorbehoud)

Wie een blik op het deelnemersveld werpt, ziet dat Lotto-Jumbo de enige World-Tour-ploeg is die meedoet aan de Volta Limburg Classic 2018. De druk op dit team zal dan ook groot zijn; met minder dan een topklassering zullen zij geen genoegen nemen. Daarbij zullen de ogen vooral gericht zijn op Enrico Battaglin, misschien wel de topfavoriet bij uitstek. De Italiaan (tweevoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia) vindt een parcours dat op zijn maat gesneden is. Bovendien beschikt Battaglin over een vlijmscherpe spurt. Hij zal omringd worden door een sterk team, dat in staat moet worden geacht de wedstrijd te kunnen dragen. Een andere pion van Lotto-Jumbo om naar uit te kijken is Lars Boom. De winnaar van de Bart Brentjens Challenge 2017 is op de weg terug na een operatie vanwege hartritmestoornissen en wil zichzelf zaterdag testen op de heuvelachtige omloop van de Volta Limburg Classic.


Een équipe die het Lotto-Jumbo sowieso lastig zal maken, is Nippo-Vini Fantini, dat met Marco Canola de trotse titelverdediger in de gelederen heeft. Canola is in vorm en wil maar wat graag voor het tweede jaar op rij de Volta Limburg Classic winnen. Ook aanwezig bij deze ploeg: Juan-José Lobato, de Spanjaard die bij Lotto-Jumbo moest vertrekken vanwege de inmiddels bekende slaapmiddelen-affaire tijdens een trainingskamp in december. Mits de Spanjaard in optimale conditie verkeert, is hij een niet te onderschatten outsider.

Een ander sterk blok is Wanty-Groupe Gobert. Met Xandro Meurisse, Marco Minnaard, Jérôme Baugnies en Odd Christian Eiking mag van dit team, dat in 2017 nog actief was in de Tour de France, het nodige vuurwerk verwacht worden. Datzelfde geldt voor het Israel Cycling Academy van de beresterke Belg Ben Hermans. De voormalige BMC’er reed onlangs een knappe Tirenno-Adriatico en mag gezien zijn uitmuntende vormpeil eveneens gezien worden als topfavoriet. Bovendien weet Hermans zich omringd door sterke ploeggenoten als August Jensen en Dennis van Winden, die twee weken geleden een uitstekende indruk maakte in Milaan-Sanremo.


Uiteraard mogen de mannen van Roompot-Nederlandse Loterij niet ontbreken in dit overzicht. De blikvanger van dit sterke team is zonder twijfel Pieter Weening. De Fries, die in zijn succesvolle loopbaan driemaal ritwinnaar was in een grote ronde, heeft zijn zinnen gezet op de Volta Limburg Classic en zal zich hoe dan ook willen laten gelden in de finale. Mocht het Weening onverhoopt niet lukken een rol van betekenis te spelen, heeft Roompot-Nederlandse Loterij met Jeroen Meijers nog een andere kansrijke troef achter de hand.


Bij Aqua Blue Sport schuift men Michel Kreder en Amerikaans kampioen Larry Warbasse naar voren, de Poolse CCC-brigade heeft de lepe Jan Tratnik en de snelle Marko Kump om uit te spelen en bij Sport-Vlaanderen-Baloise zullen Thomas Sprengers en Dries van Gestel de vooruitgeschoven posten zijn. Dan is er ook nog Aqua Protect Veranclassic, dat twee coureurs heeft geselecteerd die vorig jaar naar een top-tien plaats in de Volta Limburg Classic snelden: Antoine Warnier (vierde) en Dimitri Peyskens (zevende). Daarnaast neemt deze Waalse ploeg met Justin Jules een sterke sprinter mee naar Eijsden.


Dan over naar de continentale formaties, want ook bij die ploegen rijden renners om scherp in de gaten te houden. Wat te denken van Rick Ottema (Alecto), Jasper de Laat (Metec-TKH), Krister Hagen (Team Coop), thuisrijder Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex) en good old Chris Anker Sørensen (Riwal). Ook de jonge supertalenten Mikkel Frølich Honoré en Kasper Asgreen van Team Virtu mogen we aan het lijstje outsiders toevoegen. Voor Asgreen wordt het overigens zijn laatste optreden voor Virtu, aangezien de Deen vanaf komende week voor Quick-Step zal uitkomen.


Een speciale vermelding in deze voorbeschouwing is er ten slotte voor Dion Beukeboom, de coureur van Vlasman die over enkele maanden een poging gaat wagen het werelduurrecord van Bradley Wiggins aan diggelen te fietsen. Voor Beukeboom is de Volta Limburg Classic een speciale koers, aangezien het voor hem de eerste wegrace van 2018 wordt, op weg naar zijn werelduurrecordpoging.


Sterrenverdeling

*****Enrico Battaglin

**** Marco Canola, Ben Hermans

*** Jan Tratnik, Pieter Weening, Xandro Meurisse

** Jeroen Meijers, Dimitri Peyskens, Antoine Warnier, Odd Christian Eiking

 

TV

L1 schenkt ruim aandacht aan de Volta Limburg Classic. Vanaf 11.00 uur komt de Limburgse omroep met een uitgebreide voorbeschouwing. Aansluitend wordt de start live uitgezonden. Vanaf 14.45 uur is de finale van de koers rechtstreeks te volgen via L1. Het commentaar wordt verzorgd door Sander Kleikers en Aart Vierhouten. De start van de Volta Limburg Classic is gepland om 12.00, de finish zal rond de klok van 17.00 zijn.


Weersverwachting

Zoals het er nu naar uitziet, zijn de weergoden de Volta Limburg Classic redelijk gunstig gezind. Er wordt weliswaar wat regen voorspeld, maar geen grote hoeveelheden. De temperatuur zal een graad of twaalf bedragen, terwijl de wind uit het zuidwesten slechts matig aanwezig zal zijn.Geschreven door Max van den Boorn

 

Gepubliceerd op 29-03-2018

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg